TARGU MURES – PLAN URBANISTIC PENTRU ZONE CONSTRUITE PROTEJATE

TARGU MURES – PLAN URBANISTIC PENTRU ZONE CONSTRUITE PROTEJATE

Beneficiar:
MUNICIPIUL TARGU MURES
Adresa:
TARGU MURES, JUDETUL MURES

2021-2022
PUZ-CP

Colaboratori:
UGMA LANDFORM SRL
Istoric ORBAN JANOS

SCOPULUI PROIECTULUI:

 

Obiectivul studiului „PUZ-ZONA CONSTRUITA PROTEJATA TARGU MURES” este realizarea unui regulament urbanistic local conservare si punere in valoare a identitatii istorice a orasului si realizarea unui ghid de popularizare a masurilor.
In prima faza s-a realizat identificarea valorilor de patrimoniu construit si delimitarea zonelor construite propuse spre protejare, ca urmare a identificarii in cadrul documentatiei de actualizare Planului Urbanistic General a unui areal definit de valori istorico-urbanistice. Ca urmare a cartarii in teren a valorilor arhitecturale si istorice coroborate cu analizele la scara intregului municipiului, aria prevazuta in PUG a fost largita.

Au fost realizate studii si analize complexe interdisciplinare ce au avut ca scop analizarea structurii urbane municipiului Targu Mures si au fost identificate 31 zone construite propuse spre protejare cu grade diferite, definite prin analizele succesive ale evolutiei istorice, a caracteristicilor si valorii fondului construit, a interventiilor si amenajarilor urbanistice in cadrul tesutului deja constituit.

Au fost propuse trei zone de protectie pentru monumente izolate, aflate la mare distanta de zona istorica centrala a orasului si identificate un numar de 187 de imobile de mare valoare arhitecturala si istorica propuse pentru introducerea in Lista Monumentelor Istorice. Pe langa acestea au fost identificate 435 de imobile cu valoare arhitectural-stilistica si 706 imobile ce contribuie la caracterul urbanistic specific al municipiului. In cadrul analizelor au fost identificate fragmente de tesut urban ce au caracter de ansamblu istoric, relationate cu modul de constituire, vechime si valoare arhitectural-urbanistica.

SCURT ISTORIC:

 

Fata de alte mari orase transilvanene, centre urbane medievale timpurii de sorginte romanica, orasul Targu-Mures isi incepe istoria ceva mai tarziu, in secolele XII-XIII, dezvoltat de o populatie secuiasca. De la primele atestari documentare din secolul XIV este numit „Noul Targ – Novum Forum” sau „Targul secuilor – Forum Siculorum”.

Dezvoltarea istorica a orasului poate fi definita de sase perioade istorice ce au modelat specific modul de dezvoltare urbana si fondul construit: perioada medievala si premoderna (1291–1690), perioada habsburgica (1691–1867), prima perioada a monarhiei dualiste (anii 1870–1890), a doua perioada a dualismului marcata de realizarile primarului Bernády György (1900–1914), perioada interbelica 1919–1940, perioada Dictatului de la Viena 1940–1944