COMUNA SAGNA – STUDIU ISTORIC URBANISTIC DE FUNDAMENTARE PENTRU PLAN GENERAL DE URBANISM (PUG)
Beneficiar: COMUNA SAGNA
Adresa: SAGNA, JUDETUL NEAMT
2021
STUDIU ISTORIC GENERAL DE FUNDAMENTARE – SIG
Proiectant general:
SC TOPGECAD SRL
Obiectivul studiului „STUDIU ISTORIC GENERAL PENTRU COMUNA SAGNA” este identificarea valorilor de patrimoniu construit, definirea si delimitarea zonelor de protectie a monumentelor si definirea si delimitarea zonelor construite propuse spre protejare ca fundamentare pentru elaborarea Planului Urbanistic General a localitatii.
Un element important în definirea modului de protectie a valorilor culturale si a identitatii celor trei sate care formeaza comuna, Sagna, Vulpasesti si Lutca sunt gospodariile cu arhitectura traditionala, cu o tipologie specifica, ce înca se pastreaza în numar mare. Au fost identificate constructii propuse spre protejare cu grade diferite, definite prin analizele succesive ale evolutiei istorice, a caracteristicilor si valorii fondului construit.
Prima mentiune documentara despre Sagna este din 3 septembrie 1428, satul fiind întemeiat cu mult timp înainte. In 1578, Petru Schiopu trece mosia Sagna in zestrea Manastirii Galata, ce o administreaza pana in 1863, cand averile manastiresti se secularizeaza.
La începutul secolului XVII mosia Vulpasesti era în posesia paharnicului Caraiman, obtinuta printr-o danie de la domnitorul Ieremia Movila, în 13 iunie 1602, ca rasplata pentru serviciile sale. Prin testament, medelnicerul Toader daruieste mosia manastirii Precista din Roman în anul 1758, in posesia careia ramane pana in 1863.
In cazul satului Lutca, nu au fost gasite surse documentare mai vechi de anul 1756. Cel mai probabil localitatea s-a constituit relativ spontan cu gospodarii stramutate de pe mosiile manastirii Precista din Roman, din zone inundabile ale luncii Siretului.
Arhitectura | Design