RESTAURAREA, DOTAREA SI PUNEREA IN VALOARE A ANSAMBLULUI CULEI DUCA MALDARESTI, JUDETUL VALCEA

RESTAURAREA, DOTAREA SI PUNEREA IN VALOARE A ANSAMBLULUI CULEI DUCA MALDARESTI, JUDETUL VALCEA
VL-II-a-A-09811

Beneficiar:
MUZEUL JUDETEAN VALCEA PRIN CJ VALCEA
Adresa:
COMUNA MALDARESTI, JUDETUL VALCEA

2021
DOCUMENTATIE DE AVIZARE A LUCRARILOR DE INTERVENTIE (DALI)

Colaboratori:
ING. EXP. MC. MIHAI URSACHESCU
MIRO GRUP SRL
VEST KLIMA SRL

SCOPULUI PROIECTULUI:

 

In contextul finantarilor pentru conservarea si protejarea patrimoniului cultural, Ansamblul Culei Duca, aflat in imediata vecinatate a Culei Greceanu si in proximitatea Manastirii Horezu a fost o alegere fireasca a Consiliului Judetean Valcea, prin Muzeul de Istorie Judetean, de promovare pe lista prioritatilor, datorita concentrarii de valori istorice, arhitecturale si memoriale, un peisaj cultural unic, ce transcende arealul local.

Scopul documentatiilor este evaluarea tehnica si financiara a lucrarilor de restaurare, conservare si promovare muzeala a valorilor ce constituie ansamblului istoric, denumit ”Duca” dupa numele marelui om politic si de stat I. G. Duca.

Proiectul defineste conditiile de interventie asupra componentelor ansamblului, carora li se subordoneaza masurile de conservare, restaurare, consolidare si punere in valoare muzeala.

Lucrarile propuse constau in restaurarea cladirilor si constructiilor istorice apartinand unor perioade istorice diverse, recuperarea si restaurarea amenajarilor gradinii, organizarea peisagera a terenului in spiritul peisajului cultural al zonei cu integrarea unor noi elemente necesare bunei functionari a activitatilor stiintifice, muzeale, a tururilor de vizitare, incluzand activitati culturale si educationale de nivel national si local.

Prin proiect este asigurata cercetarea arheologica preventiva a Sitului arheologic de la Maldaresti cod LMI VL-I-s-B-09551 aflat in incinta Ansamblului Culei Duca.

SCURT ISTORIC al ANSAMBLULUI CULEI DUCA:

 

In Maldaresti cele doua cule, cea „noua” care a primit numele Duca datorita ilustrului proprietar I.G. Duca din secolul XX si cea „veche” denumita „Greceanu” dupa numele familiei ultimilor proprietari fac parte dintr-un ansamblu istoric vast, al curtilor boierilor Maldar si nu pot fi analizate din punct de vedere al evolutiei istorice separat.

Aceste constructii au fost ridicate in diverse perioade de-a lungul secolelor XVII-XIX, impreuna cu biserica Sfantul Nicolae, paraclis al curtilor boieresti.

Cula Greceanu, astfel numita fiindca la un moment dat a trecut prin zestre din familia Maldarescu in familia Greceanu, este anterioara bisericii Sfantul Nicolae. Asezata la circa 70 de metri est de biserica, traditia spune ca aceasta cula era prezenta intr-o prima forma inca de la inceputul secolul XVII.

In forma actuala, cladirea culei Greceanu este o constructie modificata in secolul XVIII, in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, conform informatiilor de traditie din familia proprietarilor Maldar-Greceanu. Cula noua sau Duca este asezata la aproximativ 135 de metri nord de cula Greceanu. Aceasta a fost construita in 1812 de catre Gheorghita Maldarescu, membru al familiei de boieri.

Achizitionarea de catre I.G. Duca a culei construite in 1812 are loc in 1910, cand este scoasa la licitatie proprietatea colonelului Maldarescu, o parte a fostelor curti medievale a boierilor Maldar. Pe langa cula ”noua” pe care o aduce la viata cu lucrari de conservare si restaurare, I.G. Duca construieste un ansamblu al resedintei sale, raportat la scara locului, cu delicatete si respect pentru mostenirea istorica.

Este cert ca pana la asasinarea sa in 1933, I.G. Duca s-a ocupat in mod direct de gospodaria de la Maldaresti, si a lasat o puternica amprenta asupra locului prin interventii de calitate asupra ansamblului construind corpuri distincte si amenajari peisagere amplasate si dimensionate cu mare atentie in cadrul terenului, in raport cu cula.

Dupa 1933, sotia sa Nadia, se ocupa de proprietate si duce o lupta de pastrare a mostenirii in anii grei ai comunismului. Ca urmare a nenumaratelor sesizari si plangeri atat ale Nadiei Duca cat si a colonelului Greceanu in 1961, dupa presiunea Directiei Monumentelor Istorice, gospodaria locala a Sfatului Popular a comunei este evacuata din imobilul Culei Duca si constructia este preluata administrativ de Muzeul Regional Arges. In 1962, se intocmeste proiectul de restaurare al culei si in urma lucrarilor de restaurare, ce se termina in 1966, este propusa refunctionalizarea ca muzeu.

In 1974 dupa moartea Nadiei, imobilul in totalitatea lui este donat de catre unicul fiul a lui I.G. Duca, Georges Duca, statului roman.