COLEGIULUI NATIONAL GHEORGHE SINCAI – STUDIU PRIVIND MASURILE NECESARE OBTINERII AVIZULUI DE SECURITATE LA INCENDIU

COLEGIUL NATIONAL “GHEORGHE SINCAI” – STUDIU ISTORIC SI DE ARHITECURA
B-II-m-B-19754

Beneficiar:
SECTORUL 4 AL MUNICIPIULUI BUCURESTI
Adresa:
BUCURESTI SECTOR 4, BULEVARDUL GEORGE COSBUC 39-49

2020
STUDIU ISTORIC PENTRU FUNDAMENTAREA INTERVENTIILOR DE CONSERVARE, RESTAURARE SI MODERNIZARE

Proiectant general:
ASOCIEREA CONCRETE & DESIGN SOLUTIONS S.R.L, YARDMAN S.R.L., BAU STARK S.R.L., EURO BUILDING IDEEA S.R.L.

SCOPUL STUDIULUI:

 

Colegiul National ”Gheorghe Sincai” este un amplu ansamblu de cladiri, construite in perioade succesive pe parcursul secolului XX, inscris in Lista Monumentelor Istorice si reprezinta una din unitatile de invatamant liceal de elita a municipiului Bucuresti.

Studiul istoric si arhitectural pentru imobilul studiat urmareste definirea conditiilor de interventie asupra cladirii (restrictii, permisivitati, recomandari), carora li se subordoneaza proiectul de conservare, restaurare si modernizare, incluzand amenajari exterioare, in vederea obtinerii autorizatiei de functionare a institutiei de invatamant.

SCURT ISTORIC al IMOBILULUI COLEGIUL NATIONAL ”GHEORGHE SINCAI:

 

Liceul Gheorghe Sincai, s-a infiintat ca urmare a numarului mare de elevi inscrisi la liceul bucurestean Matei Basarab, pe baza Decretul regal nr. 3913 din 8 decembrie 1892 functionand in primele decenii ale secolului XX in diverse locatii din Bucuresti.

Terenul actualei locatii a fost achizitionat intre 1922-1923, perioada cand dr. Constantin I. Angelescu era ministru al instructiunii publice (intre 1922-1928). In urma dispozitiilor date de ministru si a fondurilor aprobate, serviciul de arhitectura al Ministerului Instructiunii Publice a intocmit proiectul, iar in anul 1924 a inceput constructia primei aripi a liceului.

In toamna anului 1928 activitatea de invatamant a liceului se muta in noua cladire finalizata partial.

In perioada dintre anii 1933 si 1939, s-a construit corpul salii de festivitati, ultimul tronson al cladirii, care mai cuprindea sala de gimnastica si laboratoarele. Documentul care atesta constructia liceului Gheorghe Sincai, in forma cunoscuta astazi, cu cele patru tronsoane finalizate este schita cadastrala din 28 ianuarie 1944, anexa a documentatiei de expropriere in vederea trasarii Magistralei Nord-Sud, cand curtea liceului pierde o suprafata de aproximativ 1100mp in favoarea alinieri la viitorul bulevard.

In 1962 o ultima interventie la cladirea liceului este realizata, cuprinzand lucrari de reparatii, o scara de evacuare, instalatii si inlocuirea mobilierului in sala de festivitati.

ARHITECT VIRGINIA ANDREESCU HARET:

Proiectul aripii cladirii din Calea Serban Voda a liceului este atribuit arhitectei Virginia Andreescu Haret (1894 – 1962), prima arhitect diplomat din Romania.

A absolvit studiile in 1919 la Scoala de Arhitectura cu un proiect de diploma distins cu premiul ministerului educatiei din acea perioada. Dupa absolvirea din 1919 si continuarea studiilor de perfectionare in Italia, in 1922 se intoarce in Romania la Bucuresti, unde se angajeaza in Serviciul tehnic al Ministerului Instructiunii, la Casa Scoalelor, unde activeaza timp de 25 de ani.

Activitatea profesionala a Virginei Andreescu Haret este prodigioasa si prestigioasa, avand ca arhitect al Casei Scoalelor un numar impresionat de cladiri de invatamant: aripa dinspre Serban Voda a Liceului Sincai, corpul Sectiei Antropologie, Uzina de incalzire centrala si Castelul de apa din cadrul Facultatii de Medicina.

In tara a proiectat: Scoala primara din Socola, lasi, al carui proiect a fost publicat in revista Arhitectura, Liceul de fete din Focsani, Scoala normala de fete din Barlad, Liceul Domnita Ruxandra din Botosani, Scoala de meserii din Ploiesti, proiectele-tip de scoala primara, care fusesera initiate de Spiru C. Haret, si care s-au executat in tot cuprinsul tarii.